UKEN er godt for deg

Annonse

SPREK; ÆresfUKENsjonær Jacob Skarstein forteller oss at minnene sitter igjen godt fra de mange UKEN-arrangementene tross sine 96 år her på jorden.
FOTO: Gary Jiang, UKEN foto

Skrevet av Siamak Nematpoor

Jacob Skarstein var med å sette opp den første UKErevyen i 1946 og var en ildsjel for å få UKEN i gang igjen etter en dvale i 1980. Han er den eneste personen som har sett alle UKErevyene gjennom tidene. I år fyller han 97 år, men UKEgleden er fortsatt like smittende. What a legend!

Jeg stod utenfor leiligheten til Jacob Skarstein i morgenkulden en fredags formiddag. Jeg var invitert over for å prate med han om UKEN og hvorfor dette var noe av det fineste Bergens studentmiljø hadde å by på. Kvelden før valgte jeg å google Jacob og hans kone, Inger-Lise Skarstein, for å danne et bilde av hvem de var. Jeg får øye på deres wikipedia-side og klikker meg inn, nysgjerrig på hva det er jeg vil finne ut. Der leser jeg at Jacob er en tidligere journalist og Inger-Lise er tidligere stortingsrepresentant for Høyre.

Jeg forteller fotografen min som er en utvekslingsstudent fra Taiwan at vi skal møte «former journalist at NRK and his wife, a former member of the Norwegian parlament». Man kunne se at han ble like nervøs. Ingen fortalte oss at vi skulle prate med to viktige og anerkjente skikkelser i norsk media og politikk. Nervøsiteten nådde klimaks da vi ringte på husdøren, og forsvant like fort da vi ble tatt imot av det fantastiske smilet til Inger-Lise, som forteller at hun er utrolig glad for at vi har kommet for å prate med Jacob og høre hans historie. Jeg går inn i stuen der jeg ser Jacob, en sprek 96-åring, som sitter pent kledd i dress og med sløyfe rundt halsen, samt UKEN-nøkkelen han mottok i 2002 da han ble utnevnt til ÆresfUKENsjonær. Jeg blir servert en kopp kaffe før vi setter oss ned og starter samtalen.

- Jeg var 18 år da jeg kom til Bergen. Livets tilsigelser gjorde at jeg ble værende her når jeg først var kommet, bortsett fra at jeg bodde et par år i London og New York en vinter.

 

- I NRK hadde jeg et eget program. Det het middagsstunden og gikk ved middagstider hver dag. Jeg vil si jeg hadde den beste posisjonen i NRK for jeg var fullstendig uavhengig. Hver gang jeg søkte samtykket til det ene eller andre så sa de at det ordner du best sjøl.

Fortell oss litt om dine første UKEN-minner.

- Jeg kom tidlig i kontakt med studentkretser og handelshøyskolen, samt daværende professor Tore Sund, som var min bestevenn. Jeg var formann studentsamfunnet, et livlig forum i de tider. Vi kom i gang med studentrevy arbeid og fikk den første studentrevyen av stabelen allerede i 1946, deretter ble det annethvert år med studentrevy og studentuke.

 

Har du fått med årets revy, #METHREE?

Inn kommer konen til Jacob, tidligere stortingsrepresentant for Høyre Inger-Lise Skarstein, og forteller oss at han hadde vært med i Bergens dramatiske klubb, en amatør-teaterklubb som holdt på under krigen. Hun skryter av Jakobs tidligere erfaring og ambisjoner om de skrå bredder mens hun finner frem alle merkene fra de tidligere UKEN-arrangementene. Jacob forteller at han var usikker på om teaterlivet var den rette vei å gå, så han valgte å søke tips hos en god venn. Jacob spurte om han burde slå inn på den banen, da svarte vennen at det er et spørsmål han ikke kan stille til noen andre enn seg selv. Et klokt tips som fikk Jacob til å innse at skuespill ikke var hans livsbane. Tilfeldighetene skulle ikke la seg lure og Jacob fant frem til NRK, der han jobbet i 46 år samtidig som han var aktiv som manusforfatter for UKErevyene.

HISTORIE; Jakob har spart på alle merkene han har plukket opp siden det første arrangementet.
FOTO: Gary Jiang, UKEN foto

Inger-Lise spør mannen sin hva den første revyen het, men man forstår utfra tonen at hun allerede vet det.

Ta Tonen het det, svarer Jakob.

Hun følger opp med enda et spørsmål: - var det en tittel du var borti?

Jakob smiler sjenert og svarer: - ja, det var meg som foreslo det.

Det er tydelig at Inger-Lise er stolt over mannen sin og innsatsen hans i revymiljøet i Bergen.

- Studentrevyene har vært et tiltak i Bergen og for Bergen, forklarer hun.

Der jeg sitter med en kopp kaffe og en halv skolebolle, spør jeg meg selv hvordan det har seg at en 96 år gammel mann fortsatt har så mange gode og friske minner fra UKEN. Hva er det som egentlig gjør UKEN så unikt? Jeg nøler ikke med å spørre dem.

 

- Det er mange ting. Jeg tror faktisk det er slik at studentene ikke bare forberedes til innsats men byen skal også forberedes på å ta imot dem. Jeg tror det er veldig vesentlig at man har et godt opplegg der, noe man åpenbart har hatt i mange år.

 

- Ånden og tonen som studentene har, noe som stadig er i utvikling. Man har inspirert hverandre, byen, studentene, lærere og institusjonen. Det jeg syntes er fint er at det har ikke vært isolert for noen av de enkelte akademiske institusjonene. Alle er i samarbeid.

Les også: UKErevyen har aktører fra hele Bergen

 

Hva er ditt favorittminne?

- Det er ikke så godt å si. Det må ha vært den første premieren. Vi skulle som regel ha en spesiell, typisk Bergens-vise i hver revy og til å begynne med var det den jeg skrev hver gang. En utfordring som jeg satte pris på.

 

Det som er gøy med UKEN, er arrangementets tendens til å bringe sammen folk fra hele byen, forklarer Jakob. Han trekker frem en tidligere tannlege i Bergen, som en periode var profesjonell revy skuespiller.

En kort periode var han altså en profesjonell revy skuespiller og kjent fotballdommer ved siden av jobben som tannlege.

SPREK; Tross den gamle alderen så husker Jakob alle de gode minnene fra UKEN som om det var i går.
FOTO: Gary Jiang, UKEN foto

Inger-Lise fyller opp kaffen min og forteller at gleden over å se revyene hvert år alltid har vært den sammen for dem begge.

- Vi har jo gått hvert år, dag etter dag, år igjennom og gledet oss og sett frem til UKEN og revyen. Like gøy den festen, den gleden, den morroa, den kvaliteten på høyt nivå. En forferdelig morsom opplevelse.

- De setter jo sitt preg på byen og det er jo det som har vært og er fantastisk med UKEN. Det er et veldig engasjement i studentmiljøet.

Til slutt spør jeg dem; hvordan har UKEN vært de siste årene, sammenliknet med de første?

- Det virker som om ånden og tonen blir vedlikeholdt, typ evidens og providens. Vi sier det hver gang om de nye revyene «det er den beste som har vært noensinne!» Det er samarbeid mellom de akademiske institusjonene. Aktive studenters forening, studentersamfunnet og handelshøyskolen studentforening som gikk sammen om å produsere hele studentrevyen.

 

- Det samler studentmiljøet med hele bredden, noe som er veldig bra. Det er en fantastisk måte å bli kjent med andre sosialt.

 

Hva tenker du når du sitter her og ser på Jakob med alle disse fantastiske utnevnelsene? Spør jeg Inger-Lise.

 

- Jeg må ærlig si at når jeg ser Jakob som æresfUKENsjonær så retter jeg meg opp. Det er veldig artig, vi sitter igjen med mange gode minner og mange gode historier. Det er en helsemessig gevinst å være med på UKEN!

Vil du også få en helsemessig gevinst? Sjekk ut UKEprogrammet