Gründerskolen UKEN

Annonse

ROLF ASSEV, PARTNER I STARTUPLAB (BILDE: LARS-AUNE MOORE)

UKEN er ikke bare tre uker med fester, konserter, og andre arrangementer som har gledet og underholdt bergensstudenter og andre i mange år. UKEN har nemlig også vist seg å være et springbrett for kreative gründerspirer og fremtidige ledere. Vi har snakket med én av dem.

Av norske entreprenører og kreative personligheter med UKEN på CVen kan vi nevne; Kristin Clemet som i dag leder tankesmien Civita, Erlend Karlseng og Simen Einebærholm som driver EIK-gruppen og Bent Gjendem som var med å starte Monobank. Og dette er bare noen.

Rolf Assev var UKEsjef i 1988, og er i dag leder for og hjernen bak StartupLab, som hjelper entreprenører med å realisere sine gründerideer og å utnytte sitt kreative potensial. For ham var erfaringen han fikk som UKEsjef viktig da han startet StartupLab i 2012. Innenfor NHHs trygge rammer fikk kreativiteten utfolde seg fritt.

Hypp på å lade opp til festivalstemning? Hør UKENs Spotifyspilleliste her.

UKEN 1988: POSTKORT BLE SENDT TIL H.M. KONGEN OG ORVIL GAMES BLE ARRANGERT. ETTER 80-TALLET SPIKRET UKEN SEG FAST SOM EN STOR AKTØR INNENFOR BERGENS KONSERTARRANGØRER VED Å BLANT ANNET OGSÅ SATSE PÅ INTERNASJONALE ARTISTER.

─ NHH som studiested var trygt og tradisjonelt. I auditoriene lærte vi om regresjonsanalyser og langtidsplanlegging.  Det var i Klubben og Katakombene hvor man så kreativiteten blomstre. Når jeg treffer gründere i dag som har studert på NHH - er det stor sannsynlighet at de var aktive i studentmiljøet ved NHH. De lærte å sette pris på det å skape noe. UKEN er en perfekt arena for studenter som ønsker å skape noe og det er klart at det har gitt inspirasjon til hva man velger å gjøre etter fullført studie, sier Assev.

Et unikt og motiverende miljø

Videre mener han at ledere i UKEN blir motivert til å bli entreprenører.

─ UKEN er en stor bedrift hvor man etablerer en fascinerende organisasjon med ca. 1000 «ansatte» i løpet av et år. Det er et av Bergens største kulturarrangement og omsetter for mange millioner kroner. Dette synes mange er spennende. Man ser at man lykkes, og dette stimulerer studenter til å prøve nye ting. NHH har aldri hatt entreprenørskap som fag - men det er helt klart at UKEN har inspirert mange NHH-studenter til å bli gründere, mener UKEsjefen fra 1988.

Ønsker du å ta med vennegjengen på vårens happening? Sjekk ut UKENs Vennehelg!

SOM MANGE ANDRE TIDLIGERE UKESJELER, HAR ROLF ASSEV OGSÅ TATT SEG TIL GRÜNDERVIRKSOMHET.

Det er noe helt spesielt med UKEN-miljøet. Assev mener at dette er unikt for Bergen. Miljøet bidrar til å etablere et nettverk, som er viktig for studentene både under studietiden og senere. Dette er noe en studentfestival som UKEN bidrar til, en kan se at det samme skjer i Trondheim hvor de har UKA. I Oslo har de derimot ingen slik studentfestival av samme type, og dette merkes på miljøet.

Les også: UKEN vs UKA; to stolte tradisjoner.

Lønn er ikke det viktigste

Som UKEsjef erfarte Assev at lønn ikke er den viktigste motivasjonen for å skape noe stort. UKEN er drevet av studentenes motivasjon og engasjement alene.

─ Det var spennende å være med på å bygge en organisasjon med 1000 ansatte bare i løpet av 12 måneder hvor de «ansatte» ikke får lønn. Hovedmotivasjonen var å være del av noe som er større enn seg selv, og være med på å skape noe.  Hvis man deler visjon og verdier med de ansatte og man klarer å oppnå et brennende engasjement, har man ansatte som klarer å skape det umulige. Slik er det også for gründere; dersom dine medarbeideres eneste motivasjon er lønn, vil de slutte ved første motbakke.  Og det er mange motbakker for en gründer, mener Assev.

UKEN omfavner hele Bergen

UKEN har utviklet seg i både størrelse og omfang siden 1988, og dette har gitt større muligheter for hva UKEN kan tilby.

─ Det som er annerledes fra 1988 er at UKEN nå søker å involvere studenter i hele Bergen. Det er veldig positivt for studentmiljøet i Bergen - og det åpner også for å øke omsetningen betraktelig. Begrensninger med lokaler ute på NHH har UKEN slitt med tidligere også, og jeg er klar over at mye av diskusjonene de senere årene har nettopp dreid som om å øke kapasiteten ved å leie inn telt. UKEN må utvikle seg - innovasjon er spennende - og jeg gleder meg til å komme tilbake i mars for så hva som er nytt denne gang, sier Assev avslutningsvis.

Har du lyst til å oppleve UKEN på sitt fulleste? Kjøp billetter her!