Hvordan fylle skumrommet

Annonse

FOTO: HUBERT PAWLIKOWSKI & HANS SEBASTIAN HARAM, UKEN FOTO

Enten du er en real ølconnoisseur, plukker det første og billigste i butikken, eller fortsatt tvinger i deg brygget for å tviholde på maskulinitetspoeng i guttegjengen; det finnes noen enkle grep for å ta både smakssanser og egen dannelse til et nytt nivå. Enten du ømfintlig balanserer ølhellingen som en ballerina langs glassveggen, dytter boksen rett i munn for å redusere oppvasken eller pælmer brygget i glasset med samme kraft som en kulestøter på et statsstøttet dopingprogram; det finnes faktisk en gyllen middelvei.

Sjekk ut hva som er sluppet av UKEprogrammet så langt!

God øl-stemning på St. Orvil’s Day under UKEN 14. Foto: Morten Falch Sortland, UKEN Foto

Skum-trolldom

Observante lesere minnes gjerne at gårsdagens bartender helte ølet i vinkel fra tappemaskinen for å hindre den verste skumdannelsen. Dette er ikke en dødssynd, og skyldes at tappemaskinen trykksetter ølet for å slukke utestedets tørre ganer raskere. Dette trykket er imidlertid utfordrende å gjenskape fra en halvliter i en gjennomsnittlig rotete hybel i regnbyen. Derfor bør du velge en annen tilnærmingsmåte til problemstillingen enn hva nattens baroner gjør bak bardisken.

Les også: 10 grunner til å dra på Afterparty på NHH

Ikke bli skum-dum

Dersom du nå finner frem trappestolen for å gjenskape Niagarafallene på stuegulvet, har du i likhet med studentene som drasser med seg syv overvektskolli til eksamen fordi alle hjelpemidler er tillatt, overdrevet. Det er faktisk viktig at det er kullsyre igjen i brygget ditt, akkurat som at det er greit å finne matteformlene blant primusen og hårbørsten til bestemors avdøde rasekatt. Gulvet ditt skal helst ikke se ut som da romkameraten din helte Zalo i vaskemaskinen for å få bort de verste kebabflekkene på skjorten, som selv TVshop-produktene ikke klarte å ta knekken på.

FOTO: MORTEN FALCH SORTLAND, UKEN FOTO

Skam er intet skum

Så hvorfor alt dette fokuset på skum da? Nei, savnet etter ungdomsserien Skam er ikke så stort at UKEN-redaksjonen aktivt leter etter usannsynlige substitutter og bedriver bokstavflytting i vilkårlige ord. Ved å finne riktig balanse på hellingen din, vil du nemlig ved å tyne ut to til fire centimeter skumtopp frigjøre bryggets aroma. En god måte å oppnå dette på er å begynne hellingen på skrått hold, og deretter holde glasset rett for å frigjøre skum på slutten. Da slipper du #Zalogate15, men får samtidig frigjort mest mulig smak fra ølet.

FOTO: MORTEN FALCH SORTLAND, UKEN FOTO

La det skumme over

Nå som kunnskapen om din om øl enten er økt, bekreftet eller vesentlig fordummet – hvorfor ikke sette den i god bruk i en tradisjonsrik, høykulturell kontekst? St. Orvil er selve vuggen for et ølelskende kultur-Bergen, og med et bevisst forhold til ølgeometri kan du blant annet by på tørr småprat, sjekketriks utenfor normen, eller å finne flytsonen forkant av en heidundranes aften!

Kjøp billetter til St. Orvil’s Day HER!