UKEN vs UKA; To stolte tradisjoner

FOTO: HENRIK FOLLESØ EGELAND, STUDVEST

UKA er over for denne gangen og UKEN 18 står nå for tur. Med kjente artister som Future, Martin Garrix og Lorde, satt UKA en høy standard for UKEN å slå. UKEsjef Henrik Lund er ikke i tvil om at UKEN 18 i Bergen vil kunne måle seg med vennene våre fra Trøndelag.

Lund er godt i gang med planleggingen av vårens store begivenhet, arbeid kommer det til å bli nok av.

— Planleggingen går veldig bra! Programmet er nesten helt spikret fast nå. Når det er sagt er det fortsatt mye som fortsatt skal gjøres, og alle vil nok føle på at de har nok å gjøre mellom jul og UKEN.

Deler av programmet er allerede sluppetSjekk ut hvilke artister som kommer til UKEN her

Årets sjef er dessuten en stor fan av tradisjonen og den positive påvirkningen den har på studentforeningen ved Norges Handelshøyskole (NHHS).

— Det beste med UKEN mener jeg at er den kraften og motivasjonen den skaper i studentforeningen. Alle kommer seg ut fra sine huler og rom for å bidra med det de kan med alt fra underholdning til IT-kunnskap, eller bare med et ønske om å bidra til noe større enn seg selv. Og det er denne samlende kraften som jeg mener er helt unik for UKEN, og som gjør at så mange synes det er morsomt å jobbe med.

UKESJEFEN MENER FUKENSJONÆRENS ØNSKE OM Å BIDRA ER NOE AV DET BESTE MED UKEN. HER FRA UFF: UKENS FORKURS I FESTING. FOTO: ANUP SAHA, FOTO NHHS

UKA i Trondheim
Som sagt er det flere UKEr i Norge. Den største konkurrenten(eller partneren?) er UKA i Trondheim, Norges eldste og største UKE-festival, som startet allerede i 1917. UKEsjefen har derimot ingenting imot at studenter forveksler UKEN i Bergen med sin større bror UKA i Trondheim.

— Jeg synes ikke det gjør noe. Det er naturlig at UKA i Trondheim, som er størst og eldst er det fleste tenker på når du hører UKEN.

Med et felles mål om å gjøre kjedelige studentbyer mer livlige er det gode incentiver for å samarbeide. Lund peker på et godt samarbeid mellom de to festivalene og informasjonsutvekslingen innad.

— Det er veldig bra. Vi i UKEstyrene besøker hverandre hver gang det arrangeres for å vise frem hva man har fått til og være på fest sammen, som jeg synes er en god tradisjon.

NÅR UKESTYRET BESØKER ANDRE UKER MÅ GALLAUNIFORMEN VÆRE PÅ TIL ENHVER TID. HER FRA UKA I TRONDHEIM. FOTO: PRIVAT

Hvem er best?
For rivaliseringens skyld må man kunne sammenligne UKA i Trondheim med UKEN i Bergen. Lund innrømmer her at UKA har en del mer erfaring enn UKEN.

— UKA er gammel og er en generelt mer erfaren organisasjon, de har også mange gode systemer de har utviklet som hjelper dem. I tillegg har de arrangert store konserter i Dødens Dal mye lenger enn vi har hatt UKEteltet, og der har vi en del å lære av dem tror jeg.

BLANT ANNET MARTIN GARRIX, FUTURE OG LORDE VAR UKAS STØRSTE TREKKPLASTERE. FOTO: FOTO.SAMFUNDET.NO

Men selvfølgelig har UKEN sine sterke sider! UKEsjefen trekker frem revyen og fordelen med å være en ung organisasjon som sterke sider ved UKEN sammenlignet med UKA.

— UKErevy - åpenbart! Det er ingen som kan måle seg med oss når det kommer til revy. Jeg tror også at vi har glede av å være en litt yngre organisasjon som definitivt har det mer morsomt, og tar oss selv litt mindre høytidelige som gjør at det blir enda morsommere å være fUKENsjonær!

Fikk du med deg? Bergens Tidende ga UKErevyen 2016 strålende kritikker

REVY ER ÅPENBART UKENS STERKESTE SIDE, IFØLGE LUND. HER SER MAN DET POPULÆRE TRUDO-NUMMERET UNDER UKEREVYEN 2016: VERSUS. FOTO: FREDRIK GEVING BEDSVAAG, UKEN FOTO

UKEN i Bergen er historisk
Det finnes mange UKEfestivaler i Norge med historie helt tilbake til starten på 1900-tallet. I Bergen startet festen i 1946, rett etter krigen, og regnes i dag som Vestlandets nest største kulturfestival. UKEN er kommet for å bli og arbeidet med å organisere UKEN 18 er godt i gang.

I en jubelrus etter krigens ende fant tre studentgrupper i Bergen ut at en studentrevy var på sin plass. Den første revyen “Ta tonen!” ble en kjempesuksess og satt standarden for arrangementet i årene fremover.

UKENS ALLER FØRSTE REVYPLAKAT, FRA 1946.

Den kanskje viktigste personen fra denne perioden var den danskfødte Gunner Gunero. Danseskoleinstruktøren hadde regiansvaret for alle studentrevyene mellom 1946 og 1964. Frasen “Shå tar vi det en gang til” fra bergenseren er noe alle fra revymiljøet på denne tiden husker.

NHH fikk en mer sentral rolle i organiseringen på 1950-tallet, og det var her opptog, avsløring av revynavn, nattkro, revyradio og andre studentaktiviteter ble satt i gang. Det var under denne perioden revyen fikk et mer preg av en studenterUKE, noe som førte til at arrangementet offisielt fikk navnet UKEN i 1966.

Med unntak av en pause mellom 1972 og 1980 har UKEN blitt arrangert hvert andre år siden.

Her får du billetter til UKEN 18