Pers.sos.-kafeen lager hakkemat av restaurantbransjen i Bergen

Annonse

Foto: Alicja Piotrowska, UKEN Foto

Skrevet av: David Høysæter

 

Mellom fire og fem er UKEN-kafeen den mest populære restauranten i Bergen. Kirsten Giftekniv må vike unna når Tobias og Vilde drar frem kyllingkjøttdeigen!

Annethvert år blir studentsamskipnaden i Bergen nødt å se seg utkonkurrert på både objektive kriterier som pris og eksklusivitet, samt subjektive kriterier som fantastisk vertskap og en innbydende atmosfære. Bak dette høyst velsmurte ernærings står selvsagt pers.sos.-komiteen og deres sagnomsuste kafé. UKEN møter pers.sos.-kafé-ildsjelene Tobias Brown Eriksen og Vilde Marie Narvestad i kafeen en vindfull ettermiddag i Sandviken.

­­‑ Så langt har det gått kjempebra! Vi har jo verdens mest takknemlige jobb. Vi får høre at maten er bedre enn forrige gang. Vi har gått for det vi synes er digg, pølse med potetmos, burger og taco. Da er det vanskelig å bomme, opplyser Tobias.

Revykonseptet er endelig sluppet! Sjekk ut UKErevyen #METHREE

Skyter hull i matmonopolet

Mens studentsamskipnaden daglig trekker frem monopolistpistolen mot tinningen til utallige bergensstudenter for å dekke utgifter i Onkel Skrue-størrelseorden, tilbyr pers.sos.-kafeen smakfull mat til en studentvennlig pengesum.

- Vi står meget godt i konkurransen med studentskipnaden, uten tvil. Maten er bedre, og vi er fortsatt ikke lei maten. Dessuten har vi mye fredagsretter, det tror jeg folk setter pris på

Hver ukedag fram til UKEN jobber per.sos hardt for å gi fUKENsjonærer fredagsmaten. Foto: Alicja Piotrowska, UKEN Foto

Tobias påpeker også til en fordelsaktig konsekvens av at UKEN slipper å finansiere forsterking av papirhus i Grønneviksøren i hundremillionersklassen (les: studentboliger) gjennom hårreisende kostnadskalkyler i verste monopoliststil:

- Så lager vi jo også maten til kostpris.

Tobias kan legge til at rimelig mat med kvalitet studentkantinen og den lokale bensinstasjonen bare kan misunne, resulterer i imponerende meritter:

- Mellom klokken fire og fem, da er vi den mest populære kafeen. I hele Bergen!

Ytterligere forklaringsgrunnlag for hvorfor kafeen er så populær kommer Vilde med da hun snakker om årets favorittmåltider:

- Kjøttboller og taco. De kjøttbollene med fløtesaus, de slo veldig godt an!

Tobias skyter inn at pers.sos.-kafeen er en ypperlig mulighet til å unne seg mat man gjerne ikke ville dristet seg til å lage hjemme selv.

Les også: Gründerskolen UKEN

Kjærlighet og kyllingkjøttdeig

For å forstå hva som gjør kafeen unik og besøksverdig peker Tobias i retning av en hemmelig ingrediens i maten:

- Jeg tror den hemmelige ingrediensen vår kommer fra at vi har så god tid da vi lager maten at vi har det veldig gøy. Så dette blir kanskje en klisjé: maten er laget med kjærlighet og kyllingkjøttdeig.

- Og en god del smør! Da kommer vi langt, legger Vilde til.

Tobias Eriksen (lengst til høyre) oppmuntrer til god stemning med maten. Foto: Alicja Piotrowska, UKEN Foto

Pers.sos.-kafeen har valgt å forholde seg til en fast meny av retter frem til den avvikles. Hvorvidt de er bekymret for utvalget?

- Man rekker ikke å bli lei før det er over, sier Vilde før Tobias skyter inn fordelen ved å innarbeide en meny av gode, klassiske norske fredagsretter

-Vi allerede laget alle rettene, men vi gleder oss veldig til å lage dem på nytt igjen. Vi blir bedre for hver gang – vi finner det som fungerer, så repeterer vi det”.

Ønsker du å ta med vennegjengen på vårens happening? Sjekk ut UKENs Vennehelg!

Avling av kjærestepar

I tillegg til kulinariske opplevelser i toppklassen, kommer både åpenbare og ikke fullt så åpenbare fordeler til overflaten:

- Vi spiller musikk, og det er alltid god stemning. Så tror jeg også vi fungerer som et fint samlingspunkt for alle som er med i UKEN. De trenger bare å gå ned trappen hvor de kan spise sammen. Det er skikkelig hyggelig, sier Vilde.

- Så er pølsene og burgerne våre langt bedre enn hos bensinstasjonen. Vi ga til og med en bolle med på kjøpet i dag. Vi er mye mer joviale enn hva man finner i studentkantinen eller bensinstasjonen, legger Tobias til.

Vilde Narvestad krydrer maten med en god dose kjærlighet, sammen med sine medfUKENsjonærer. Foto: Alicja Piotrowska

At UKEN kan by på en helt annen atmosfære hersket levnet ingen tvil, men at både Tinder, Happn og diverse andre dating-apper må se seg utklasset av en kafé?

- I dag er det mange som har valgt å ta sin Valentines-date nede hos oss. Så vi har troen på at vi har klart å avle frem ganske mange kjærestepar gjennom både maten vår og de datene vi nøye har satt sammen i restauranten

Vilde er så sikker på Tobias’ påstand at hun allerede gleder seg til å dele resultatene:

- Vi kommer tilbake til hvordan det har gått senere med litt statistikk!

Det er med andre ord bare å vente i spenning på nye UKEN-kjærester. Mens du venter, hersker det ingen tvil om at pers.sos.-kafeen er stedet å få i seg nødvendig næring frem til UKEN begynner for fullt.

Sjekk ut hele UKEprogrammet HER!