Hva skjer når en sirene, en kommunikasjonssjef og en TV-skuespiller skal spille i revy?

Annonse

Foto: Alicja Piotrowska, UKEN Foto / Privat

Skrevet av Sebastian Valenzuela

Ingress: Det høres kanskje ut som starten på en god vits, men i dette tilfellet utelater vi vitsen. Overskriften er virkelig starten på noe bra, og det er nemlig UKENs aktører! Hvem er de, og hvordan endte de opp på Bergens største revy?

 

Se hva som er avslørt av UKE-programmet HER!

Katja Løvik. Foto: Alicja Piotrowska, UKEN Foto

 

 

 

Katja Løvik, 22 år, Bergen.

 • Studerer medisin på Universitetet i Bergen.
 • Synger i koret Sirenene.
 • Redaktør for legeforeningens medlemstidsskrift i Hordaland og Sogn og Fjordane, Paraplyen.
 • Sitter i universitetsstyret, UiB.
 • Jobber på Godt Brød.
 • Partytriks: Kan spille piano, eller vende føttene 90 grader innover.  

 

 

–  Hvorfor søkte du aktør i UKEN 18?

– Mye skyldes Sirenene. Jeg har deltatt på mange UKE-festivaler sammen med dem, deriblant UKA 17, UKA i Ås, UKEN 16 og UKA 15. Så det har blitt en del UKER på meg. Jeg husker jeg så UKErevyen Versus under UKEN 16, og da innså jeg hvor enorm produksjonen er – og hvor mange som er involvert. Det er skikkelig kult! Det er så mange dyktige folk som jobber med revyen, alt fra et utrolig sterkt band til flinke kostyme- og rekvisittgrupper. En kan få realisert så mye en ikke skulle tro var mulig takket være alle de flinke folkene. Dette ville jeg ta del i.

Les også: UKEN vs UKA; To stolte tradisjoner

Har du fått noen overraskelser så langt fra UKErevyen?

– De frie tøylene! Vi har kunnet foreslå hva enn vi vil så langt, ettersom instruktørene mener det er så viktig at revyen blir skapt av oss, og at de ikke kommer med et fikst ferdig manus. Et av de mer ekstreme forslagene har vært å lande på taket til NHH med helikopter. Vi får vel se om det blir noe av akkurat dét, men det er veldig deilig å kunne foreslå slikt i en kreativ prosess. Det er veldig viktig å ikke kaste bort ideer.

–  Hvilke erfaringer har du fra før med skuespill?

– Jeg har gått teaterkurs på Bergen kulturskole hele barndommen. Foruten dette, har jeg vært med på revy før, dog ikke som skuespiller. Ellers har tiden i Sirenene gitt mye scenetrening. Det er et så godt kor, både musikalsk og sosialt sett.

Løvik forteller med iver om erfaringene hennes. Foto: Alicja Piotrowska, UKEN Foto

Hvordan bidrar Sirenene til din studenttilværelse?

– Koret bidrar med utrolig mye godt! Her er det folk fra overalt, NHH, UiB og HVL. Jeg mener det er viktig å ha miljøer hvor en kan treffe folk fra andre studiesteder. Spesielt siden det er så lett å engasjere seg internt i studiet. Engasjement er viktig å spre, og UKEN gjør jo nettopp det samme, på til og med en større skala. Sånn sett er det utrolig bra at UKEN tar inn aktører fra andre skoler. Det viser tegn på at utdanningsinstitusjonene nærmer seg hverandre. De burde samarbeide mye mer, og det er veldig gøy å se at det begynner å skje mer og mer på studentnivå. Også er det jo veldig gøy med litt konkurranse, når det kommer til audition, at det er så mange som stiller. Det er utrolig stas å få lov til å være aktør.

Føler du at UKEN viser engasjement?

– Ja, virkelig! Jeg er privilegert med mye engasjement både i korverden og studentpolitikken, som jeg nylig har fått ta del i gjennom min plass i universitetsstyret. Gjennom UKEN møter jeg folk som virkelig vil gi og yte alt av seg for organisasjonen. Det håper jeg virkelig folk skjønner! Det er liksom ikke et tulleprosjekt, når det er folk som bruker flere måneder av sitt liv til UKEN. Jeg blir faktisk litt rørt av å tenke på det selv. Engasjementet og gleden UKEN utviser er grunn nok alene til å ta turen innom for å føle på det samme.

Løvik gleder seg til alt UKEN 18 har å by på. Foto: Alicja Piotrowska, UKEN Foto

Hva ser du mest fram til med UKEN?

– Det må være premieren for fUKENsjonærene. Det er jo folket som har jobbet for å få det hele til å skje, og dermed sikkert de mest spente når den tid kommer. Ellers må det være Vennehelgen, når hele kor-Norge kommer for å se revyen. Jeg grugleder meg til å spille for et påseilet publikum med i overkant mange kjente.

Hva er det verste som kan skje når du står på scenen?

– Hvis jeg besvimer, kanskje. Ikke at det er så sannsynlig. Glemmer jeg en replikk eller noe, så tror jeg det skal kunne gå greit å hente meg inn, men å besvime kan en ikke gjøre stort med. Det blir nok uansett en såpass adrenalinfylt opplevelse at det ikke vil skje.
Det jeg virkelig håper på, er at vi klarer å sette revy-Bergen på kartet. Og – at bergensere kjenner en viss tilknytning til forestillingen. Du skal kjenne byen litt på kroppen.

Peter Syse. Foto: Alicja Piotrowska, UKEN Foto

 

 

 

Peter Syse, 21 år, Oslo.

 • Studerer økonomi og administrasjon på NHH.
 • Militærtjeneste på NATO-hovedkvarteret i Brussel.
 • Er med i mannskoret Svæveru’.
 • Kommunikasjonssjef for NHH-Symposiet 2019.
 • Partytriks: Er en ok DJ, bruker ennå iTunes.

 

 

 

Hvorfor søkte du aktør i UKEN 18?

–  Det har vel noe med miljøet på NHH å gjøre. Her er det så mye engasjement at man får utfoldet sine kreative sider på en eller annen måte, og jeg har funnet det gjennom revy. Engasjementet synes jo på det store omfanget UKEN har. Jeg søkte nok mest fordi jeg hadde morsomme erfaringer fra tidligere. Eneste ulempen jeg ser, er å gå glipp av revyen ved å stå der selv, men ellers er det bare moro!

Jeg har hørt fra de andre aktørene at du fremstår veldig original som skuespiller. Stemmer dette overens med din beskrivelse av deg selv?

– Hehe, jeg vet ikke helt jeg. Men det er veldig hyggelig samarbeide med de andre skuespillerne, og hvis de synes jeg er original så er det veldig hyggelig. Fra før har jeg vært med på revyen på Oslo Handelsgymnasium. Det var veldig gøy! Jeg var kun med i 2013, som nå faktisk er fem år siden. Dermed fristet det å prøve seg igjen, og plutselig kom jeg med.

Les også: Kunne vært sitt eget land

Peter Syse har utstrålt sitt grønne UKENhjerte ved å bidra som både gruppeleder, og nå som aktør. Foto: Alicja Piotrowska, UKEN Foto

Føler du at du kan ta med deg personlig erfaring fra Svæveru’ i revyen?

– Ja! Kanskje ikke alt, men mye. I Svæveru’ lager vi også sketsjer, i tillegg til å fremføre våre selvlagde, eminente kantater. Blant annet har vi reist rundt til UKA i Trondheim og UKA på Ås der alle studentkorene i Norge møtes. Det må være noe av det merkeligste man kan oppleve. Folk møter opp i alle slags forskjellige, rare kostymer for å synge og feste. Det er virkelig en spesiell opplevelse.

Hva er det verste som kan skje når du står på scenen?

– Det er vel om jeg glemmer noe, og sketsjen bærer rundt alt det jeg skal si. Hvis hele sketsjen kollapser på grunn av det, så er det ille. Her gjelder det vel bare å ha en plan B for alt.

Syse identifiserer seg selv som en litt merkelig aktør. Foto: Alicja Piotrowska, UKEN Foto

Hva kan publikum forvente av deg på scenen?

– De kan forvente seg en litt merkelig type på scenen, og kanskje noen ordspill. Publikum kan uansett forvente seg et ellevilt show. De andre aktørene er kjempeflinke, så det blir garantert bra. Det beste med å stå på scenen er å få utfoldet seg, noe jeg tror aktørene stortrives med. Denne trivselen håper jeg publikum også får kjenne, og at de får føle ekte UKEglede.

Hvis du skulle målt nytten på UKEN, hvilken enhet ville du brukt?

– Newton. UKEN blir jo kraftig bra!

Ønsker du å få festivalfølelsen i mars? Sjekk ut UKENs festivaldag!

Tuva Greaker. Foto: Privat

 

 

 

Tuva Greaker, 20 år, Oslo.

 • Studerer økonomi og administrasjon på NHH.
 • Spiller softball på NHHI Softball.
 • Har vært aktiv i rollen som Vilde Pedersen i NRK-serien «Side om side».
 • Begynner å jobbe i Handelsbanken fra februar.
 • Partytriks: Rågod på en liten og rask forlengs rulle.

 

 

 

Hvorfor søkte du aktør i UKEN 18?

– Hovedsakelig var det vel fordi jeg synes revy er dødsgøy og også hadde hørt mye bra om de tidligere UKEN-revyene. Det er ingen tvil om at det kan bli rimelig tørt å sitte og lese finansregnskap hver dag, og det å spille revy blir dermed et unikt avbrekk fra hverdagen. Revyskuespill er også en helt annen type utfordring enn det jeg vanligvis møter, og jeg tror det er sunt å kjenne på at man er litt utenfor sin egen komfortsone. Det blir veldig gøy å forhåpentligvis få Bergen til å le – uansett om det er med eller av oss!

Har du noe revy-erfaring fra før?

– Da jeg gikk på Oslo Handelsgymnasium i tredje klasse spilte jeg i revyen der, og det var noe som definitivt ga mersmak. Mine andre skuespillererfaringer går på litt andre ting da revy kombinerer sang, dans, skuespill og publikumsnærhet, noe som også er grunnen til at jeg synes sjangeren er så spennende. Jeg gleder meg veldig til å spille i revy igjen!

Hvordan har øvingene gått så lang?

– Det har gått veldig bra! Vi er en gjeng med ulike bakgrunner som utfyller hverandre godt. Øvingene har bestått av mange ulike øvelser, blant annet idémyldring rundt konsept og en god del improvisasjon. Vi har hatt to øvingshelger før jul, hvor aktører og instruktører har blitt godt kjent. Jeg liker veldig godt måten instruktørene jobber på, da vi har fått trene på basic skuespillerferdigheter heller enn å skulle starte og terpe på sketsjer med en gang. På den måten blir det nok mye mer komfortabelt å stå på scenen, og om noe feil skulle skje, så er terskelen for å redde seg inn igjen lavere.

En annen måte Greaker kobler ut av hverdagslivet sitt på er ved nyte ferier. Foto: Privat.

Hva er det beste med UKErevyen?

– Det må være alle menneskene som er med på å lage den! Det blir virkelig kvalitet i alle ledd; fra lyd og lys til sangere, dansere og orkesteret. Noe som gir meg skikkelig driv til å prestere bra er jo nettopp det at det er så mange som er med i UKEN, og som virkelig brenner for at UKEN skal lykkes. Jeg gleder meg til å jobbe og bli bedre kjent med alle!

Hva tenker du om at UKEN strekker seg inn til sentrum?

– Jeg tror det er et utrolig positivt grep for UKEN! Ikke bare øker man mengden mennesker som er involvert, men man gjør det også lettere for hele byen å føle seg som en del av eventet. Det er spennende å se om dette kan bli en like positiv greie for hele Bergen som studentby som det har vært for NHH til nå.

Hva gleder du deg mest til under UKEN 18?

– Jeg håper vi kan klare å få til bra balanse mellom innafor og utafor på scenen; jeg tror kontrastene mellom oss skuespillerne kan klare å få frem den hårfine linjen av humor som er akkurat på kanten! Det hadde vært kult om vi kunne utfordret normene litt. I tillegg ville jeg vel løyet om jeg ikke sa jeg gledet meg til fest 😉

Omtrent så mye gleder Greaker seg til UKEN 18. Her som fadder under FKU 2018. Foto: Privat.

Hva kan publikum forvente av deg på scenen?

– Jeg håper de kan forvente å få ledd og bli underholdt, enten jeg synger, danser eller spiller.

Jeg har fått høre at du er så flink til å improvisere av dine medaktører, at de noen ganger stusser over om øvingen er ferdig eller ikke. Stemmer dette?

– Fra en så flink gjeng er det et kjempekompliment! Er utrolig inspirerende hvordan det er å jobbe med så dyktige folk, og merke hvor mye man lærer av hverandre. Må nesten nevne hvor bra både Katja synger og tar utfordring knyttet til improvisasjon på strak arm, og også hvordan Peter er god på å tenke utenfor boksen og kommer med ideer som aldri ville falt meg inn. Det er et privilegium å få opptre med dem alle!

Kjøp billetter til UKENs arrangementer HER!