Blir dette tidenes UKErevy?

Annonse

FOTO: ALICJA PIOTROWSKA, UKEN FOTO

Det går rykter om at årets aktører i UKErevyen setter standarden enda høyere enn tidligere år. Ingrid Klem og Jacob Mæhle er to av aktørene som flytter inn i aulaen på NHH i starten av februar. Underholdning, galskap og kreativitet står sentralt i år.

Bli kjent med UKErevyens andre aktører HER og HER!

INGRID KLEM. FOTO: ALICJA PIOTROWSKA, UKEN FOTO

Ingrid Klem, 25 år, Kristiansand

  • Studerer jus på Universitetet i Bergen.
  • Fritidsinteresse: trening, matlaging og musikk.
  • Medlem i sjakklubben på jussen.
  • Beste sjekketriks: Være glad og ikke ta seg selv seriøs.

- Hvorfor søkte du til UKEN 18?

- Jeg utdannet meg som skuespiller i London, og jobbet deretter med skuespill i to år. Så bestemte jeg meg for å gå en ny retning og begynte på jus her i Bergen. Jeg hadde veldig lyst til å holde på med skuespill ved siden av jus-studiene, og derfor bestemte jeg meg for å søke UKEN. Tanken på å være et ensemble, oppsettet rundt hele revyen og generelt scenelivet, gir meg et scenesug som jeg kaller det. Når det går for lang tid før jeg står på en scene, så kjenner jeg på denne følelsen. Jeg har i tillegg hørt veldig mye bra om UKEN. Til å være en studentrevy virket settingen veldig profesjonell. Må også nevne at jeg har hørt mye bra om regissørene våre. Dette virker lovende.

 

- Føler du at utdanningen din innenfor skuespill gir deg noen fordeler eller ulemper som aktør i UKErevyen?

- Jeg har nok begge deler. Jeg er utdannet innenfor klassisk teater. I form av Shakespeare og disse tunge, store navnene. Det er en fordel i form av at jeg har fått veldig god trening i å bruke språk. Innenfor realistisk skuespill finner ofte skuespilleren det en tenker og føler, for så å dekke det til igjen. Dette er en veldig naturlig menneskelig reaksjon. For eksempel hvis man holder på å gråte, så prøver man å holde tårene igjen. Jeg har dermed fått en drilling på det mer naturalistiske. Revysjangeren har nok en gjennomgående litt lettere tone og høyere show-faktor. Vi får se om jeg klarer å løsrive meg fra den seriøse teatralske stilen, og gå over i en mer jovial sjanger. Jeg har heldigvis noe musikalerfaring. Jeg spilte blant annet i Spelemann på taket. I tillegg til at dramaskolen hadde noen få innslag av sang, men det var veldig begrenset.

 

- Hva er det beste med å stå på en scene?

- Det er helt klart adrenalinkikket. Det er et resultat av flere faktorer. En av faktorene kan være om du har gjort jobben din. Det vil si om du har funnet en rolle som folk flest på en eller annen måte klarer å kjenne seg igjen i, eller bli berørt av. Hvis du spiller ut et produkt du er kjempefornøyd med alene på scenen, men hvis ingen andre føler noe av å se produktet ditt, så vil jeg påstå at du ikke har gjort jobben din godt nok. Jeg elsker også at det er live-publikum. Hvis det skjer noe uventet, så må vi takle det med en gang. I tillegg er responsen fra publikum veldig givende. Hele settingen er et veldig kikk. Noen ganger kan jeg glemme alt jeg har gjort på scenen, og det er gjerne de gangene det har gått bra fordi da har jeg vært så fokusert på mine arbeidsoppgaver. Scenelivet vekker noe i deg som du ikke får med pensumbøkene. 

Les også: Gleder seg til Festivaldagen

- Hvor henter dere inspirasjon fra når dere lager revyen?

- Nå er vi i siste innspurt før vi begynner å øve inn numrene. Vi har funnet et tema og en ramme rundt revyen. Sketsjene kommer vi hovedsakelig på selv. Personlig pleier jeg ofte å lete etter småproblemer eller krangler. Noe som er en konflikt. Da finner jeg det lettere å skrive rundt det temaet. Når en har utgangspunktet i to sider av samme sak, så er det for eksempel lett å bygge på med flere konflikter. Idéene kan for eksempel komme på et vorspiel hvis noen sier en morsom kommentar. Da kan det være at jeg skriver den ned på telefonen, og plukker opp idéen senere. Hvis en skal sette seg ned for å skrive sketsjer, så synes jeg det kan være vanskelig å finne på noe. Så for min del kommer det hovedsakelig opp idéer i hverdagslivet.

 

- Jeg har hørt rykter om at du er medlem i en sjakklubb. Stemmer dette?

- Hehe, det stemmer! På jussen får man faddergruppe ut ifra de ulike undergruppene, og da havnet jeg i sjakklubben. Tenkte at det kanskje ble en tørr faddergruppe, men det viste seg å være en sinnsykt bra gjeng. Jeg ble med i styret i januar som arrangementsansvarlig. Det er alltid god stemning, og de er så snille. Alle tar så godt vare på hverandre. Det kan være høy partyfaktor, men det er likevel alltid noen som har et lite øye på de som kanskje kunne trengt litt hjelp eller et glass vann. Det er en god blanding. Jeg vil si jeg har begrensede sjakkferdigheter, men jeg har et veldig konkurranseinstinkt som kommer godt med. Lederen for sjakklubben er profesjonell sjakker, så hvis jeg gjør trekk som ikke er så bra kan det være at jeg blir hvisket over skulderen og tipset om å trekke tilbake det jeg akkurat gjorde. Bør sies at jeg setter veldig stor pris på tipsene.

 

- Beskriv UKErevyen med tre ord.

- Det må bli dedikasjon, underholdning og avbrekk.

 

Ønsker du å dele UKEN med de du er glad i? Sjekk ut Vennehelg og Familiehelg!

SETT INN BILDE HER

Jacob Mæhle, 24 år, Bergen.

  • Studerer økonomi og administrasjon på NHH.
  • Synger i Svæveru'-koret.
  • Sitter i bystyret i Bergen.
  • Medlem i sentralstyret i Unge Høyre.
  • Sjekketriks: Skaffe seg kontor rett over gangen til drømmedama. Vær hyggelig i to år, og håp på det beste.

- Hvorfor søkte du til UKEN 18?

- Når man først går på NHH er det mange ting som høres litt for gøy ut til å ikke prøve det. Å være aktør i UKErevyen er helt klart en av de tingene.  Det er en sjanse man får hvis man er heldig, og derfor bør man prøve hvis man har mulighet til det. Jeg var en av de som var så heldig som fikk denne muligheten. Politikk tar opp mye av tiden min, så da er det deilig å veie opp med noe mindre alvorlig, og UKErevyen er en fin arena for å få ut litt energi noen timer om dagen.

 

- Hvordan er det å kombinere politikk med studiehverdag?

- Det går egentlig helt fint. Hvis man har tid til å drive med politikk på noe som helst tidspunkt i livet, så må det være mens man er student. Det er klart at det kolliderer litt av og til, og det er mye reising involvert. Jeg tror jeg har ni eller ti flyvninger i januar, så det blir en del. Selvfølgelig blir det litt vanskeligere å kombinere det med å spille i revy, men det skal jeg klare. Det er typisk at man sender en invitasjon til en politiker og spør om de vil komme å se forestillingen, og så står du og gjør narr av de på scenen. Hvis man i tillegg har et møte noen dager senere hvor man treffer på samme person, så er det en litt rar kombinasjon. Men jeg trives veldig godt med både politikk og revy. For min egen del vil jeg si at politikken bidrar positivt skolemessig, og omvendt. Det er også sinnsykt kult å være med på å påvirke hverdagen til seg selv og de rundt deg.

Les også: 10 grunner til å dra på Afterparty på NHH

MÆHLE ENGASJERER SEG MYE I POLITIKK, MEN INNRØMMER AT DET ER DEILIG Å KOBLE AV MED REVY. FOTO: ALICJA PIOTROWSKA, UKEN FOTO

- Hvor henter dere inspirasjon fra når dere lager revyen?

- Det meste av det vi har til nå kommer fra samfunnsutvikling som vi har lyst til å ha det litt gøy med. Vi ser også ofte til forskjellige kulturer for å hente inspirasjon. Jeg tror revyen i år kommer til å være samfunnskritisk, og ikke minst harselere en del med trendene i samfunnet vårt. Skulle gjerne ha sagt mer, men da røper jeg fort noe av det som kommer på scenen i mars. Jeg har sett UKErevyen fra både 2010, 2012, 2014 og 2016. Det er sinnsykt mange morsomme folk som har stått på scenen opp igjennom, og det er gøy å se på hva folk har gjort tidligere. Jeg tror alle er veldig spente på hvordan revyen blir i år. Det blir nok en litt annerledes UKErevy enn det som har vært tidligere, men desto morsommere.

 

- Hva er det mest utfordrende med å lage revy?

- Veldig godt spørsmål. Man føler kanskje et lite press på å være morsom, men samtidig er det jo ikke et must å være morsom som person. Det som er skummelt er å stole på at det man har fungerer. Det er noe av det vanskeligste. Man må tørre å tro på det produktet man selger. Både når det gjelder humormateriale, men også prestasjoner på scenen. Det er lett å tenke at det ikke er morsomt lenger når man selv har sett det for tjuende gang, men det bør være morsomt for de som ser det for første, andre eller tredje gang. Revyens sluttresultat er også avhengig av at et stort team drar i samme retning. Vi er syv mennesker som skal spille på scenen, og vil forhåpentligvis få feedback i form av applaus. Men helt ærlig, så tror jeg ikke aktørene har den vanskeligste jobben når det kommer til UKErevyen. Vi bruker masse tid på å øve og lære oss ting, men det finnes andre folk som virkelig bygger revyen. Det er de som jobber med rekvisitter, koreografier, kostymer osv. Å si at vi har noe med det som er vanskeligst å gjøre, tror ikke jeg er riktig eller rettferdig overfor de andre.

MÆHLE HINTER OM ET SPENNENDE KONSEPT FOR ÅRETS UKEREVY. FOTO: ALICJA PIOTROWSKA, UKEN FOTO

- Hvorfor skal vi komme å se på revyen i år?

- Både instruktørene og aktørene tar med seg en ganske god dose galskap inn i revyen i år. Jeg tror prestasjonene på scenen kommer til å være veldig bra. De andre aktørene er helt fantastiske. Jeg kan blant annet ikke huske å ha sett en UKErevy med så gode sangere. Hvert fall ikke på jentesiden. Det har vært med mange dyktige gutter og jenter før, men jentene i år er i en annen liga. De er rå! Jeg mener at konseptet for UKErevyen i år er verdt å få med seg. Jeg tror ikke vi tråkker på så mange tær, men det ser ut som det blir en litt hard form for satire. Det er bare å glede seg!

 

- Beskriv UKErevyen med tre ord.

- Hm, jeg vil si galskap står sentralt. Det er også helt åpenbart at kreativitet må med. Det er fristende å slenge inn utfordrende, men jeg tror morsom må være det siste ordet.

Kjøp billetter til UKENs arrangementer HER!